Αρχική Γραφείο Τύπου Προκηρύξεις & Διαγωνισμοί ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ PDF Εκτύπωση
Ο Δήμος Μαλεβιζίου πρόκειται να προχωρήσει σε ανάθεση για την Παροχή υπηρεσιών με ΕΞΥΠΠ για Γιατρό Εργασίας και Τεχνικό Ασφαλείας για τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου για το έτος 2014.
Προκειμένου Ο Δήμος να αναθέσει τις ανωτέρω υπηρεσίες προϋπολογισμού 8.422,59€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) με τη διαδικασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος
καλεί
κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία παροχής των παραπάνω υπηρεσιών να καταθέσει ενσφράγιστη προσφορά έως την Παρασκευή 07.02.2014 και ώρα 12.00 στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου σύμφωνα με την παρακάτω Τεχνική Έκθεση

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Η μελέτη αυτή αφορά την ανάθεση υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας για ένα έτος στο Δήμο Μαλεβιζίου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1568/1985 (Φ.Ε.Κ. 177/Α/1985) «Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων» και το Προεδρικό Διάταγμα 17/1996 (Φ.Ε.Κ. 11/Α/1996) «Μέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία σε συμμόρφωση με στις Οδηγίες 89/391/ΕΟΚ και 91/383/ΕΟΚ», στις επιχειρήσεις που απασχολούν κατά ετήσιο μέσο όρο πάνω από 50 εργαζόμενους, ο εργοδότης έχει υποχρέωση να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας και δύναται να επιλέξει μεταξύ των περιπτώσεων ανάθεσης των καθηκόντων τεχνικού ασφαλείας ή και ιατρού εργασίας
• σε εργαζόμενους στην επιχείρηση ή
• σε άτομα εκτός της επιχείρησης ή
• σύναψης σύμβασης με τις Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης(ΕΞΥΠΠ) ή
• συνδυασμό μεταξύ αυτών των δυνατοτήτων.
Σύμφωνα με την υπ αριθμ. 88555/3296/88 Κ.Υ.Α. «Υγιεινή και ασφάλεια του προσωπικού του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. (Φ.Ε.Κ. 721/Β/1988) που κυρώθηκε με το άρθρο 39 του Ν. 1836/1989 η εφαρμογή των διατάξεων επεκτείνεται και στο Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 294/1988(ΦΕΚ 138/Α/1988)
«Ελάχιστος χρόνος απασχόλησης τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας, επίπεδο γνώσεων και ειδικότητα τεχνικού ασφαλείας για τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του άρθ. 1 παρ. 1 του Ν.1568/85 «Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων» καθορίζονται οι ώρες απασχόλησης του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας ,καθώς και το απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων του τεχνικού ασφαλείας.
Τέλος σύμφωνα με το Ν.3850/2010(ΦΕΚ 84Α/2-6-2010) κυρώθηκε ο κώδικας νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Η δαπάνη προϋπολογίζεται στο ποσό των 8.422,59€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους.
Η ανάθεση εργασιών θα εκτελεστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 28/80 και του Ν.3463/2006.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
1. ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Σύμφωνα με τις διατάξεις άρθ. 14 και 15 του Ν. 3850/2010.
Ο τεχνικός ασφάλειας παρέχει στον εργοδότη υποδείξεις και συμβουλές, γραπτά ή προφορικά, σε θέματα σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας και την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων. Τις γραπτές υποδείξεις ο τεχνικός ασφάλειας καταχωρεί σε ειδικό βιβλίο, το οποίο σελιδομετρείται και θεωρείται από την επιθεώρηση εργασίας. Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να λαμβάνει γνώση ενυπογράφως των υποδείξεων που καταχωρούνται σ' αυτό το βιβλίο.
Ειδικότερα ο τεχνικός ασφάλειας:
α) συμβουλεύει σε θέματα σχεδιασμού, προγραμματισμού, κατασκευής και συντήρησης των εγκαταστάσεων, εισαγωγής νέων λειτουργικών διαδικασιών, προμήθειας μέσων και εξοπλισμού, επιλογής και ελέγχου της αποτελεσματικότητας των ατομικών μέσων προστασίας, καθώς και διαμόρφωσης και διευθέτησης των θέσεων και του περιβάλλοντος εργασίας και γενικά οργάνωσης των λειτουργικών διαδικασιών.
β) ελέγχει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των τεχνικών μέσων, πριν από τη λειτουργία τους, καθώς και των διαδικασιών και μεθόδων εργασίας πριν από την εφαρμογή τους και επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και πρόληψης των ατυχημάτων, ενημερώνοντας σχετικά τους αρμόδιους προϊσταμένους των τμημάτων ή τη διεύθυνση του Δήμου. Για την επίβλεψη των συνθηκών εργασίας ο τεχνικός ασφάλειας έχει υποχρέωση: α) να επιθεωρεί τακτικά τις θέσεις εργασίας από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, να αναφέρει στον εργοδότη οποιαδήποτε παράλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, να προτείνει μέτρα αντιμετώπισής της και να επιβλέπει την εφαρμογή τους, β) να επιβλέπει την ορθή χρήση των ατομικών μέσων προστασίας,
γ) να ερευνά τα αίτια των εργατικών ατυχημάτων, να αναλύει και αξιολογεί τα αποτελέσματα των ερευνών του και να προτείνει μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων ατυχημάτων. δ) να εποπτεύει την εκτέλεση ασκήσεων πυρασφάλειας και συναγερμού για τη διαπίστωση ετοιμότητας προς αντιμετώπιση ατυχημάτων.
Για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην επιχείρηση ο τεχνικός ασφάλειας έχει υποχρέωση: α) να μεριμνά ώστε οι εργαζόμενοι να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και να τους ενημερώνει και καθοδηγεί για την αποτροπή του επαγγελματικού κινδύνου που συνεπάγεται η εργασία τους,
β)να συμμετέχει στην κατάρτιση και εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης των εργαζομένων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
Ο τεχνικός ασφαλείας έχει υποχρέωση να τηρεί το επιχειρησιακό απόρρητο.
2. ΓΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σύμφωνα με τις διατάξεις άρθ. 17 και 18 του Ν. 3850/2010.
Ο γιατρός εργασίας παρέχει υποδείξεις και συμβουλές στον εργοδότη, στους εργαζομένους και στους εκπροσώπους τους, γραπτά ή προφορικά, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων. Τις γραπτές υποδείξεις ο γιατρός εργασίας καταχωρεί σε ειδικό βιβλίο. Ο εργοδότης λαμβάνει γνώση ενυπογράφως των υποδείξεων που καταχωρούνται σ' αυτό το βιβλίο.
Ειδικότερα ο γιατρός εργασίας συμβουλεύει σε θέματα:
α) σχεδιασμού, προγραμματισμού, τροποποίησης των λειτουργικών διαδικασιών, κατασκευής και συντήρησης εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
β) λήψης μέτρων προστασίας, κατά την εισαγωγή και χρήση υλών και προμήθειας μέσω εξοπλισμού.
γ) φυσιολογίας και ψυχολογίας της εργασίας, εργονομίας και υγιεινής της εργασίας, της διευθέτησης και διαμόρφωσης των θέσεων και του περιβάλλοντος της εργασίας δ) οργάνωσης υπηρεσίας παροχής πρώτων βοηθειών,
ε) αρχικής τοποθέτησης και αλλαγής θέσης εργασίας για λόγους υγείας, προσωρινά ή μόνιμα, καθώς και ένταξης ή επανένταξης μειονεκτούντων ατόμων στην παραγωγική διαδικασία, ακόμη και σε υπόδειξη αναμόρφωσης της θέσης εργασίας _εν επιτρέπεται ο γιατρός εργασίας να χρησιμοποιείται, για να επαληθεύει το δικαιολογημένο ή μη, λόγω νόσου, απουσίας εργαζομένου.
Ο γιατρός εργασίας επίσης προβαίνει σε ιατρικό έλεγχο των εργαζομένων σχετικό με τη θέση εργασίας τους, μετά την πρόσληψή τους ή την αλλαγή θέσης εργασίας, καθώς και σε περιοδικό ιατρικό έλεγχο κατά την κρίση του. Μεριμνά για τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων και μετρήσεων παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος σε εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά. Εκτιμά την καταλληλότητα των εργαζομένων για τη συγκεκριμένη εργασία, αξιολογεί και καταχωρεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων, εκδίδει βεβαίωση των παραπάνω εκτιμήσεων και την κοινοποιεί στον εργοδότη. Το περιεχόμενο της βεβαίωσης πρέπει να εξασφαλίζει το ιατρικό απόρρητο υπέρ του εργαζομένου και μπορεί να ελεγχθεί από τους υγειονομικούς επιθεωρητές του Υπουργείου Εργασίας, για την κατοχύρωση του εργαζομένου και του εργοδότη.
Επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων και πρόληψης των ατυχημάτων. Για το σκοπό αυτόν:
α) επιθεωρεί τακτικά τις θέσεις εργασίας και αναφέρει οποιαδήποτε παράλειψη, προτείνει μέτρα αντιμετώπισης των παραλείψεων και επιβλέπει την εφαρμογή τους, β) επεξηγεί την αναγκαιότητα της σωστής χρήσης των ατομικών μέτρων προστασίας, γ) ερευνά τις αιτίες των ασθενειών που οφείλονται στην εργασία, αναλύει και αξιολογεί τα αποτελέσματα των ερευνών και προτείνει μέτρα για την πρόληψη των ασθενειών αυτών, δ) επιβλέπει τη συμμόρφωση των εργαζομένων στους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, ενημερώνει τους εργαζομένους για τους κινδύνους που προέρχονται από την εργασία τους, καθώς και για τους τρόπους πρόληψής τους,
ε) παρέχει επείγουσα θεραπεία σε περίπτωση ατυχήματος ή αιφνίδιας νόσου. Εκτελεί προγράμματα εμβολιασμού των εργαζομένων με εντολή της αρμόδιας διεύθυνσης υγιεινής της νομαρχίας, όπου εδρεύει η επιχείρηση.
Ο γιατρός εργασίας επίσης προβαίνει σε ιατρικό έλεγχο των εργαζομένων σχετικό με τη θέση εργασίας τους, μετά την πρόσληψή τους ή την αλλαγή θέσης εργασίας, καθώς και σε περιοδικό ιατρικό έλεγχο κατά την κρίση του. Μεριμνά για τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων και μετρήσεων παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος σε εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά. Εκτιμά την καταλληλότητα των εργαζομένων για τη συγκεκριμένη εργασία, αξιολογεί και καταχωρεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων, εκδίδει βεβαίωση των παραπάνω εκτιμήσεων και την κοινοποιεί στον εργοδότη. Το περιεχόμενο της βεβαίωσης πρέπει να εξασφαλίζει το ιατρικό απόρρητο υπέρ του εργαζομένου και μπορεί να ελεγχθεί από τους υγειονομικούς επιθεωρητές του Υπουργείου Εργασίας, για την κατοχύρωση του εργαζομένου και του εργοδότη.
Ο γιατρός εργασίας έχει υποχρέωση να τηρεί το ιατρικό και επιχειρησιακό απόρρητο.

ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τα προσόντα του τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας καθορίζονται από τα άρθ. 11 και 16 του Ν. 3850/2010.

ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο συνολικός ετήσιος χρόνος απασχόλησης, η κατανομή του χρόνου αυτού κατά μήνα καθώς και το ωράριο απασχόλησής τους καθορίζονται από τις διατάξεις του Ν. 3850/2010

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ
Οι υποχρεώσεις του εργοδότη καθορίζονται από το άρθ. 42 του Νόμου 3850/02-06-2010 (ΦΕΚ 84) «Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων».Οι παραπάνω υπηρεσίες θα παρέχονται στα πλαίσια των επισκέψεων των στελεχών του Τεχνικού και Γιατρού σε όλες τις εγκαταστάσεις του Δήμου, σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας που θα κατατεθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας.Κατά τις επισκέψεις αυτές ο τεχνικός και ο γιατρός θα έχουν επαφές με τον υπεύθυνο που θα οριστεί σε κάθε εγκατάσταση, όπου θα συζητούνται τα παραπάνω θέματα και θα γίνονται σχετικές υποδείξεις.
Λοιπά στοιχεία-απαιτήσεις
Εφόσον η ανάθεση των παραπάνω υπηρεσιών γίνεται σε ΕΞΥΠΠ θα πρέπει να πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις για τη σύστασή τους σύμφωνα με το άρθ. 23 Ν.3850/2010.
Για την ανάθεση εργασιών τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας και τον καθορισμό των ελάχιστων ωρών εργασίας τους λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των εργαζομένων στο Δήμο και η κατηγορία επικινδυνότητας της εργασίας.
Το διοικητικό προσωπικό του Δήμου ανήκει στη Γ κατηγορία επικινδυνότητας και οι ετήσιες ώρες του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας για κάθε εργαζόμενο είναι από 0,4. Το εργατοτεχνικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ανήκουν στην κατηγορία Β και οι ετήσιες ώρες του τεχνικού ασφαλείας για κάθε εργαζόμενο είναι 2,5 και του γιατρού εργασίας 0,6.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Αριθμός εργαζομένων στο Δήμο
142 εργαζόμενοι δημοσίου δικαίου & αορίστου χρόνου (84 διοικητικοί & 23 εργατοτεχνίτες)
35 εργαζόμενοι εποχικοί (25 διοικητικοί και 10 εργατοτεχνίτες)

Α) ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Απαιτούμενες ώρες παρουσίας του Τεχνικού Ασφαλείας ανά έτος (84Χ0,4) + (23Χ2,5) + (10Χ2,5X8/12)+(25X0.4X8/12) = 114,44ώρες/έτος
Κόστος ανά ώρα τριάντα ένα ευρώ (31,00 €)
Ετήσιο κόστος υπηρεσιών Τεχνικού Ασφαλείας 114,44 Χ 31,00 = 3.547,64 + Φ.Π.Α. 23% = 4.363,59 ευρώ.
Β) ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Απαιτούμενες ώρες παρουσίας του Γιατρού Εργασίας ανά έτος
(84Χ0,4) + (23Χ0,6) + (10Χ0,6X8/12)+ (25X0.4X8/12) =58,06=75 ώρες (επειδή υπάρχει ελάχιστο όριο 75 ώρες/έτος)
Κόστος ανά ώρα σαράντα τέσσερα ευρώ (44,00 €)
Ετήσιο κόστος υπηρεσιών Γιατρού Εργασίας
75 Χ 44,00 = 3.300,00 + Φ.Π.Α. 23% = 4.059,00 ευρώ.
Συνολικό ετήσιο κόστος υπηρεσιών Τεχνικού Ασφαλείας & Γιατρού Εργασίας + ΦΠΑ 23% 8.422,59€.

Γάζι 23/01/2014

Σχετικά Αρχεία

Αρχείο pdf(278 KB)
Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

 

Χάρτης περιοχής

Χάρτης Γαζίου
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Οδηγός του Πολίτη
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μαλεβιζίου 2015-2017
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
ΑΜΕΑ
Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας
ΚΟΣΕ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ενημέρωση για Αγροτικά Θέματα
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Αναζήτηση

Διαύγεια
Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου
Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δ.Ο.Κ.Α.Π.Π.Α.Μ.
Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.
Δ.Ε.Υ.Α. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Δημοσιότητα ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Σύμφωνο των Δημάρχων
linkedTourism
ΚΕΠ
Funding
INTERMEDIA