Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Casus Belli οι επενδύσεις στα Λινοπεράματα για τη δημοτική αρχή Μαλεβιζίου
Casus Belli οι επενδύσεις στα Λινοπεράματα για τη δημοτική αρχή Μαλεβιζίου PDF Εκτύπωση
Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με νέες επενδύσεις στην περιοχή των Λινοπεραμάτων από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου α.ε., τα οποία ήρθαν στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες, στη σημερινή συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Μαλεβιζίου έθεσε εκτάκτως το θέμα προς συζήτηση.
Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης τόνισε την αντίθεση της δημοτικής αρχής Μαλεβιζίου, σε οποιοδήποτε σχέδιο επένδυσης στην περιοχή των οχλουσών επιχειρήσεων των Λινοπεραμάτων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο Ο.Λ.Η., μια ανώνυμη εταιρεία, δεν σέβεται ένα κυρίαρχο δήμο και προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες χωρίς καν να μας ενημερώσει, παρά το ότι το έχουμε ζητήσει. Δεν γνωρίζουμε τι προβλέπει το τροποποιημένο master plan, γνωρίζουμε όμως ότι στο αρχικό σχέδιο - το οποίο και αυτό το πήραμε με μεγάλη δυσκολία -προβλέπονται πολλές χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ως χώροι εστίασης και αναψυχής! Δουλειά του Ο.Λ.Η. δεν είναι να έρχεται με ένα μακρύ χέρι και να παίρνει χώρους από έναν όμορο δήμο, επειδή μια υπουργική απόφαση της δεκαετίας του '30 του δίνει αυτό το δικαίωμα. Αυτό είναι άδικο και ανήθικο. Έχουμε ζητήσει από την πρώτη στιγμή, ως νέα δημοτική αρχή, τροποποίηση της χερσαίας ζώνης. Είναι ένα δίκαιο αίτημα και θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να το επιτύχουμε. Εγκρίθηκε τώρα η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του master plan του Ο.Λ.Η.. Μέχρι την οριστική του έγκριση όμως, έχει πολύ δρόμο μπροστά και εμείς θα είμαστε αντίθετοι με όποιο τρόπο μπορούμε και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο κόμπος πλέον έχει φτάσει στο χτένι. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί περεταίρω περιβαλλοντική υποβάθμιση στο δήμο μας με τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στην περιοχή. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε κι είναι αν μη τι άλλο, υποχρέωσή μας απέναντι στις γενιές που έρχονται».

Υπενθυμίζουμε ότι κατά το παρελθόν, το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου, έχει λάβει ομόφωνη απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν προτίθεται να επιτρέψει την πραγματοποίηση καμίας εργασίας στις ρυπογόνες εγκαταστάσεις των Λινοπεραμάτων. Βασικός σκοπός και στόχος της δημοτικής αρχής, είναι η άμεση μετεγκατάσταση όλων αυτών των οχλουσών επιχειρήσεων από την περιοχή, έτσι ώστε να μπορέσει να «ανασάνει» και να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών του Μαλεβιζίου, ολόκληρο το τουριστικό μέτωπο του δήμου. Μια αποχώρηση, τα οφέλη της οποίας - περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά, λειτουργικά και αισθητικά - είναι εύκολα κατανοήσιμα από τον κάθε ένα.

 

Ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης, έχει συναντηθεί μάλιστα κατ' επανάληψη με τον πρόεδρο και δ/νων σύμβουλο της Δ.Ε.Η. κ. Αρθ. Ζερβό, ο οποίος και τον έχει διαβεβαιώσει ότι προχωράει το θέμα της μετεγκατάστασης του σταθμού, έχει μάλιστα χαρακτηριστεί με κοινωνικά κριτήρια η διαδικασία απαλλοτρίωσης γης στην Κορακιά, έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει άμεσα, έχει εγκριθεί από το υπ. Ανάπτυξης η διαδικασία, είναι σχεδόν έτοιμες οι περιβαλλοντικές μελέτες και αναμένουν αμέσως μετά, τον καθορισμό της τιμής ζώνης για τα 2700 στρέμματα της περιοχής.
Παράλληλα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αδ. Γεωργιάδης, στις 10/1/2012, είχε ενημερώσει τη δημοτική αρχή Μαλεβιζίου ότι εξετάζει θετικά το αίτημά της για παραχώρηση της χερσαίας ζώνης από τον Ο.Λ.Η. στο Λιμενικό Ταμείο Μαλεβιζίου (θέμα το οποίο και στο παρελθόν είχε έρθει ένα βήμα πριν την υλοποίησή του) και είχε παραπέμψει το θέμα στο Ταμείο Αξιοποίησης της Κρατικής Περιουσίας, με θετική εισήγηση.

 

Το παρόν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, έδωσαν και οι υπ. βουλευτές Λ. Αυγενάκης, Α. Βγόντζας, Ν. Γιαλιτάκης, Β. Κεγκέρογλου, Μ. Κεφαλογιάννης, Μ. Κριτσωτάκης, Φρ. Παρασύρης, Μ. Σκραφνάκη. Β. Σχοιναράκη, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Β. Σισσαμάκης ο οποίος και δήλωσε την κάθετη αντίδραση και του δήμου Ηρακλείου σε αυτά τα σχέδια, μεταφέροντας ταυτόχρονα την αμέριστη στήριξη του δημάρχου Γ. Κουράκη, ο Μανόλης Συντιχάκης ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, καθώς και ο Π. Σπαθαράκης ως εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ. Όλοι οι συμμετέχοντες, δήλωσαν τη στήριξή τους στα δίκαια και εύλογα αιτήματα της δημοτικής αρχής, καθώς επίσης και τη δέσμευσή τους αμέσως μετά τις εκλογές, ως εκλεγμένοι πλέον βουλευτές, να εξαντλήσουν κάθε δυνατό μέσο πίεσης έτσι ώστε να μεταφερθεί η διαχείριση τέτοιων καταστάσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στις αμέσως επόμενες κινήσεις της δημοτικής αρχής Μαλεβιζίου, είναι η αποστολή επιστολής προς το υπουργείο και τον Ο.Λ.Η. α.ε., ζητώντας επίσημη και πλήρη ενημέρωση για ό,τι ακριβώς προβλέπεται στο τροποποιημένο master plan, έτσι ώστε να καθοριστούν οι ενέργειές της.

 

Το δημοτικό συμβούλιο Μαλεβιζίου, κατέληξε στην παρακάτω ανακοίνωση:
«Ευχαριστούμε τους υποψηφίους βουλευτές Ηρακλείου όλων των κομμάτων και τον εκπρόσωπο του δήμου Ηρακλείου για τη συμπαράσταση τους στις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Μαλεβιζίου, για τις ρυπογόνες εγκαταστάσεις των Λινοπεραμάτων. Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε:
1) Με βάση τη πάγια θέση της δημοτικής αρχής για την ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής των Λινοπεραμάτων με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό της χαρακτήρα, ζητούμε την άμεση απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από την περιοχή (μέσα σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα) και δηλώνουμε πώς δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε αναβάθμιση ή εκσυγχρονισμό αυτών που θα σημαίνει παράταση της παραμονής τους.
2) Ζητούμε την τροποποίηση της χερσαίας ζώνης των Λινοπεραμάτων, με παραχώρησή της στο δήμο Μαλεβιζίου.
3) Ζητούμε επίσημη δέσμευση απ' όλα τα κόμματα για τη στήριξη των θέσεων μας για τα Λινοπεράματα.
4) Διαρκής συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου θα καθορίζει τις μορφές αγώνα ανάλογα με τις εξελίξεις για να ακυρώσει τα σχέδια που προωθούνται εις βάρος της τοπικής κοινωνίας, ερήμην της.»
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
 

Χάρτης περιοχής

Χάρτης Γαζίου
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Οδηγός του Πολίτη
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μαλεβιζίου 2015-2017
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
ΑΜΕΑ
Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας
ΚΟΣΕ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ενημέρωση για Αγροτικά Θέματα
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Αναζήτηση

Διαύγεια
Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου
Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δ.Ο.Κ.Α.Π.Π.Α.Μ.
Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.
Δ.Ε.Υ.Α. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Δημοσιότητα ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Σύμφωνο των Δημάρχων
linkedTourism
ΚΕΠ
Funding
INTERMEDIA