Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Το αρχείο της εφημερίδας «Η Τόλμη» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου!
Το αρχείο της εφημερίδας «Η Τόλμη» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου! PDF Εκτύπωση
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016
Με μια ακόμα σημαντική δωρεά αρχείου εφημερίδας, εμπλουτίζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου. Πρόκειται για το πλήρες αρχείο της εφημερίδας «Η Τόλμη» που πραγματοποιήθηκε έπειτα από απόφαση του κ. Σπύρου Καλλέργη, τελευταίου εκδότη και ιδιοκτήτη της, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαλεβιζίου Κώστα Τριγώνη.
Η εφημερίδα «Η Τόλμη», αποτέλεσε για 3 δεκαετίες μία από τις πλέον σοβαρές και έγκυρες εφημερίδες της Κρήτης και της ελληνικής περιφέρειας και κατατάσσεται μεταξύ των δημοφιλέστερων εφημερίδων του Ηρακλείου, καθ' όλη τη διάρκεια της πολυετούς κυκλοφορίας της. Το δωρηθέν αρχείο αποτελείται από όλα τα φύλλα που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της 27χρονης παρουσίας της εφημερίδας στα δημοσιογραφικά πράγματα του Ηρακλείου, ένα σύνολο 7.851 ημερήσιων φύλλων, βιβλιοδετημένα σε 168 τόμους, ανά έτος αρχικά κι έπειτα ανά τρίμηνο και ανά μήνα.
Η δωρεά του αρχείου της εφημερίδας «Η Τόλμη» έγινε μετ' επαίνων δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου και θα περιληφθεί στο ειδικό «Τμήμα Εφημερίδων και Περιοδικών» το οποίο δημιουργήθηκε μετά τη δωρεά της εφημερίδας «Η Δράσις» από τον Κώστα Τριγώνη.
Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης τόνισε: «Το αρχείο της ιστορικής εφημερίδας «Η Τόλμη», ένας ακόμα μοναδικός και δυσεύρετος θησαυρός, έρχεται να προστεθεί στα σημαντικά ντοκουμέντα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Μαλεβιζίου. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη παρά τον εξαιρετικά μικρό χρόνο λειτουργίας της, αποτελεί πλέον ένα καθοριστικό κύτταρο πολιτισμού για τον τόπο μας και αυτό μας γεμίζει χαρά.
Θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω τον κ. Σπύρο Καλλέργη για τη ιδιαίτερα σημαντική δωρεά που πραγματοποίησε στη Βιβλιοθήκη μας, όπως επίσης και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαλεβιζίου Κώστα Τριγώνη, τον αρχαιολόγο Γιώργο Τζωράκη, καθώς και όλους όσους δούλεψαν για αυτόν τον σκοπό».
Το πολύτομο αρχείο της εφημερίδας, έχει ήδη μεταφερθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου και έχει ξεκινήσει η καταγραφή του, προκειμένου τα δωρηθέντα να περιληφθούν στο βιβλίο εισαγωγής τεκμηρίων της Βιβλιοθήκης και να συγκροτηθεί ο κατάλογος της δωρεάς που θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαλεβιζίου.

Η εφημερίδα «Η Τόλμη»
Η Εφημερίδα «Η Τόλμη», ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1984 από το δημοσιογράφο κ. Νικόλαο Βιδάκη, αποτελώντας τότε σημαντικό και τολμηρό εκδοτικό εγχείρημα, δεδομένων των οικονομικοκοινωνικών συνθηκών που επικρατούσαν στο Ηράκλειο. Το 2004 η εφημερίδα πέρασε στην ιδιοκτησία του επιχειρηματία κ. Γεωργίου Δ. Βεργάκη έως το 2005, έτος κατά το οποίο την έκδοσή της αναλαμβάνει ο κ. Γιάννης Στειακάκης. Το 2008 τα ηνία της εφημερίδας αναλαμβάνει ο επιχειρηματίας κ. Σπύρος Καλλέργης, ο οποίος θα συνεχίσει την έκδοσή της μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011, που η ιστορική εφημερίδα του Ηρακλείου θα αναστείλει οριστικά την κυκλοφορία της.
Το δωρηθέν αρχείο της Εφημερίδας «η Τόλμη» αποτελείται από 168 βιβλιοδετημένους τόμους και αποτελεί το σύνολο των φύλλων που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της 27χρονης παρουσίας της εφημερίδας στα δημοσιογραφικά πράγματα της πόλης του Ηρακλείου.
Η Δωρεά συνιστά ένα σύνολο 7.851 ημερήσιων φύλλων της εφημερίδας, σε τόμους που έχουν πολυτελώς βιβλιοδετηθεί ανά έτος, αρχικά κι έπειτα ανά τρίμηνο και ανά μήνα, οι οποίοι σώζονται στο σύνολό τους, σχεδόν, σε άριστη κατάσταση. Ο τεράστιος όγκος της παρεχόμενης ειδησεογραφικής πληροφορίας μπορεί να εκτιμηθεί εάν συνυπολογισθεί ότι τα τελευταία χρόνια της έκδοσής της η εφημερίδα αριθμούσε έως και 40 σελίδες!
Η δωρεά του Αρχείου της Εφημερίδας «η Τόλμη» αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια πολύτιμη προσφορά προς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου, κυρίως λόγω του εύρους των πληροφοριών που παρέχονται στις χιλιάδες σελίδες της 27ετούς καθημερινής έκδοσης της εφημερίδας.
Η εν λόγω ιστορική εφημερίδα αποτέλεσε για 3 δεκαετίες μία από τις πλέον σοβαρές και έγκυρες εφημερίδες της Κρήτης και της ελληνικής περιφέρειας και κατατάσσεται μεταξύ των δημοφιλέστερων εφημερίδων του Ηρακλείου, καθ' όλη τη διάρκεια της πολυετούς κυκλοφορίας της.
Η εγνωσμένη εγκυρότητα της δωρηθείσας εφημερίδας καθώς και το μεγάλο χρονικό εύρος της περιόδου, στην οποία αναφέρεται και περιγράφει σε καθημερινή βάση δημοσιογραφικά, εξασφαλίζει την τεράστια αξία του δωρηθέντος αρχείου. Όπως όλες οι έγκυρες εφημερίδες έτσι και "Η Τόλμη" αποτελεί εξαίρετη πρωτογενή πηγή αναζήτησης ιστορικού υλικού, εν προκειμένω για την παρελθούσα 30ετία την οποία ειδησεογραφεί και εικονογραφεί με ενάργεια, ψυχραιμία και σοβαρότητα.
Κοντολογίς, η δωρεά του Αρχείου της εφημερίδας «Η Τόλμη» από τον κ. Σπύρο Καλλέργη συνιστά ένα πραγματικό θησαυρό γνώσεων και πληροφοριών, απολύτως χρήσιμο αλλά και απαραίτητο για τις απαιτήσεις τόσο του εξειδικευμένου μελετητή, όσο και του απλού φιλομαθούς και φιλίστορος αναγνώστη, ανάγκες δηλαδή που καλείται να καλύψει μια Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Πατήστε την εικόνα να ανοίξει

 

Χάρτης περιοχής

Χάρτης Γαζίου
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Οδηγός του Πολίτη
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μαλεβιζίου 2015-2017
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
ΑΜΕΑ
Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας
ΚΟΣΕ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ενημέρωση για Αγροτικά Θέματα
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Αναζήτηση

Διαύγεια
Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου
Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δ.Ο.Κ.Α.Π.Π.Α.Μ.
Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.
Δ.Ε.Υ.Α. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Δημοσιότητα ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Σύμφωνο των Δημάρχων
linkedTourism
ΚΕΠ
Funding
INTERMEDIA