Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Την Κυριακή η 3η πεζοπορία στην Πλατωνική διαδρομή του Μίνωα
Την Κυριακή η 3η πεζοπορία στην Πλατωνική διαδρομή του Μίνωα PDF Εκτύπωση
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014
Την ερχόμενη Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί για 3η συνεχόμενη χρονιά, η αναβίωση της Πλατωνικής διαδρομής του Μίνωα, στο τμήμα της από την Αρχαία Ζώμινθο ως τον Κρουσώνα, που διοργανώνει ο δήμος Μαλεβιζίου, ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρουσώνα.
Πρόκειται για την πορεία που σύμφωνα με τον Πλάτωνα ακολουθούσε ο Μίνωας κάθε εννέα χρόνια από την Κνωσό, για να επισκεφτεί τον πατέρα του τον Δία στην Ίδη και να τον συμβουλευτεί για θέματα νόμων και δικαίου. Η διαδρομή περιλαμβάνει 5ωρη περίπου πεζοπορία, η οποία έχει ως αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο της Ζωμίνθου και τελικό προορισμό τον Κρουσώνα, μέσω του οροπεδίου «Λιβάδι» και του «Κρουσανιώτικου Φαραγγιού». Σηματοδοτείται από αρχαιολογικές θέσεις, ακολουθεί εξαιρετικής ομορφιάς φυσικά περάσματα και προαιώνια μονοπάτια που ξεκινούν από τον κάμπο της Ζωμίνθου, διατρέχουν τους καταπράσινους λαγκούς του Ψηλορείτη, διασχίζουν τον οπωρώνα στο Λιβάδι του Κρουσώνα, και μέσα από το εντυπωσιακό Κρουσανιώτικο Φαράγγι, καταλήγουν στο τέρμα της πορείας.
Πριν από την έναρξη της πορείας, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο νεοσύστατο Μουσείο Ανωγείων, που λειτουργεί ως κέντρο πληροφόρησης για τον αρχαιολογικό πλούτο του Ψηλορείτη, όπως αυτός αναδεικνύεται από το έργο των Γιάννη και Έφης Σακελλαράκη. Ειδικά για φέτος και ύστερα από ευγενική παραχώρηση της κ. Έφης Σακελλαράκη, η αρχαία Ζώμινθος θα είναι ανοικτή για τους συμμετέχοντες, για μια σύντομη γνωριμία με το χώρο, όπου πλέον αναπαύεται ο αείμνηστος πρώτος ανασκαφέας της Ζωμίνθου Γ. Σακελλαράκης. Στο οροπέδιο «Λιβάδι» στους συμμετέχοντες στην πορεία θα προσφερθεί κέρασμα με τοπικά προϊόντα από το Δήμο Μαλεβιζίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρουσώνα.
Στους συμμετέχοντες πεζοπόρους δίνεται η ευκαιρία να ακολουθήσουν την πλήρη 5ωρη διαδρομή από Ζώμινθο έως Κρουσώνα ή, εναλλακτικά την ηπιότερη, 3ωρη διαδρομή από Ζώμινθο έως Λιβάδι, από όπου θα ξεκινούν επίσης λεωφορεία της επιστροφής.
Η μεταφορά των συμμετεχόντων, που θα πραγματοποιηθεί με τη φροντίδα του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου, θα γίνει με λεωφορεία, τα οποία θα ξεκινήσουν από τη Χανιώπορτα (8.00 π.μ.), και την Πλατεία του Δημαρχείου στο Γάζι (8.15 π.μ.). Τα ίδια λεωφορεία θα μεταβούν στον Κρουσώνα, για να παραλάβουν τους συμμετέχοντες μετά το πέρας της διαδρομής και να τους μεταφέρουν στο Ηράκλειο και στο Γάζι, αντίστοιχα.
Πληροφορίες: Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου (Αβέρωφ 25, Ηράκλειο, τηλ. 2810344588), ώρες: 20:00 - 22:00 μμ. και στην ιστοσελίδα www.pezoporikos.gr
Δήμος Μαλεβιζίου, Πλατεία Μ. Κατσαμάνη Γάζι, τηλ. 2813400619
Πολιτιστικός Σύλλογος Κρουσώνα (τηλ. 6974297122)
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει


 

Χάρτης περιοχής

Χάρτης Γαζίου
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Οδηγός του Πολίτη
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μαλεβιζίου 2015-2017
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
ΑΜΕΑ
Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας
ΚΟΣΕ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ενημέρωση για Αγροτικά Θέματα
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Αναζήτηση

Διαύγεια
Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου
Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δ.Ο.Κ.Α.Π.Π.Α.Μ.
Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.
Δ.Ε.Υ.Α. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Δημοσιότητα ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Σύμφωνο των Δημάρχων
linkedTourism
ΚΕΠ
Funding
INTERMEDIA