Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Εκδήλωση τιμής για τους εκτελεσθέντες Σαρχιανούς από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής
Εκδήλωση τιμής για τους εκτελεσθέντες Σαρχιανούς από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής PDF Εκτύπωση
Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014
Με ευλάβεια και τη δέουσα επισημότητα, τελέστηκε από τη δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, τον Δ.Ο.Π.ΠΑ.Μ., τους τοπικούς φορείς του Σάρχου και τις οικογένειες των θυμάτων, το ετήσιο μνημόσυνο των εκτελεσθέντων Ηρώων του χωριού, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Το παρόν έδωσε ο Υφυπουργός Εργασία Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, σύσσωμη η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, εκπρόσωποι στρατιωτικών σωμάτων και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι άλλων δήμων και συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου. Στο επίσημα χαρακτηρισμένο ως «μαρτυρικό χωριό» και μέλος του δικτύου «μαρτυρικών πόλεων και χωριών Ελλάδας της περιόδου 1940 - 1945» Σάρχο Μαλεβιζίου, στις 13 Αυγούστου του ‘44 οι Γερμανοί κατακτητές βλέποντας τον πόλεμο να χάνεται, προχώρησαν σε μια ακόμη πράξη μίσους και εκδίκησης. Κυριευμένοι από τον πανικό του ηττημένου, εκτέλεσαν αθώους Σαρχιανούς πατριώτες, σε μια ύστατη προσπάθεια να ικανοποιήσουν την πολεμική τους ματαιοδοξία. Είκοσι Σαρχιανούς συγκέντρωσαν στο κέντρο του χωριού, και όλοι τους με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, όπως ταιριάζει σε κάθε Πατριώτη, στάθηκαν μπροστά από τις κάνες των όπλων του κατακτητή. Εκτός όμως από τους 20, οι Γερμανοί πήραν κι άλλους 15 μαζί τους και τους χρησιμοποίησαν ως υποζύγια και ομήρους στην επιδρομή τους στα Ανώγεια. Μετά την καταστροφή των Ανωγείων, οι Γερμανοί τους εκτέλεσαν κι αυτούς στα Σίσαρχα, στην άκρη του χωριού, σε μια απότομη, μικρή ρεματιά. Ήταν η δεύτερη εκτέλεση μέσα στο Αύγουστο, για τους ανθρώπους του Σάρχου.
35 άνθρωποι συνολικά, από 18 μέχρι 80 χρονών, συν άλλοι 6 που είχαν εκτελεστεί ή πέσει στο πεδίο της μάχης νωρίτερα, από ένα χωριό 250 περίπου κατοίκων, είναι βαρύς φόρος αίματος. 41 Ήρωες από το Σάρχο, θυσία στο βωμό της Ελευθερίας, θύματα του Ναζιστικού ζυγού. 41 νεκροί, που με τη θυσία τους τοποθετήθηκαν στο Πάνθεων των Ηρώων της πατρίδας μας.
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει


 

Χάρτης περιοχής

Χάρτης Γαζίου
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Οδηγός του Πολίτη
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μαλεβιζίου 2015-2017
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
ΑΜΕΑ
Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας
ΚΟΣΕ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ενημέρωση για Αγροτικά Θέματα
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Αναζήτηση

Διαύγεια
Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου
Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δ.Ο.Κ.Α.Π.Π.Α.Μ.
Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.
Δ.Ε.Υ.Α. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Δημοσιότητα ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Σύμφωνο των Δημάρχων
linkedTourism
ΚΕΠ
Funding
INTERMEDIA