Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Αυλαία για το Φεστιβάλ «Ελ Γκρέκο – Φόδελε 2014»
Αυλαία για το Φεστιβάλ «Ελ Γκρέκο – Φόδελε 2014» PDF Εκτύπωση
Πέμπτη, 07 Αυγούστου 2014
Σήμερα το βράδυ στις 20:30, στην κεντρική πλατεία του Φόδελε, της γενέτειρας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, πέφτει η αυλαία του Φεστιβάλ «Ελ Γκρέκο - Φόδελε 2014» που διοργάνωσε ο ΔΟΠΠΑΜ και ο δήμος Μαλεβιζίου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
  • Έκθεση των γλυπτών του συμποσίου γλυπτικής
  • Έκθεση των πινάκων του συμποσίου ζωγραφικής
  • Ομιλία του αρχιτέκτονα - ιστορικού τέχνης Κων/νου Καζαμιάκη με θέμα «Έργα του Θεοτοκόπουλου που βρίσκονται στην Ελλάδα»
  • Ομιλία της ιστορικού τέχνης Στέλλας Φωκιανού με θέμα «Το μαρτύριο του Αγίου Μαυρικίου»
  • Απονομές αναμνηστικών και βραβείων στους συμμετέχοντες στα συμπόσια γλυπτικής και ζωγραφικής
  • Βράβευση του τιμημένου με το βραβείο Turing 2007, ερευνητή της πληροφορικής Ιωσήφ Σηφάκη από το δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη
  • Μουσικό πρόγραμμα από τον Ψαραντώνη
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης από και προς το Ηράκλειο με λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ που αναχωρούν από την Χανιόπορτα, στις 16:00, 18:00, 20:00, 24:00 και κάνουν στάση στην λ. 62 Μαρτύρων (Καμίνια), στα ξενοδοχεία Candia Maris, Agapi Beach, Santa Marina, Dolphin Bay & Απολλώνια στην Αμμουδάρα. Η αναχώρηση από Φόδελε προς Ηράκλειο, γίνεται στις 17:00, 19:00, 21:00 και 01:00.

Τι έγινε την Τετάρτη 6 Αυγούστου
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, Σεβασμιότατου κ.κ. Ειρηναίου, την προτελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, έγινε αναφορά σε τρεις μεγάλες προσωπικότητες της Κρητικής ιστορίας: «Θεοτοκόπουλος- Κορνάρος-Καζαντζάκης» ήταν οι μεγάλοι άνδρες που τιμήθηκαν σε μια υπέροχη βραδιά στην κεντρική πλατεία του ειδυλλιακού χωριού.
Ο πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Π.Α.Μ. Γιώργος Αεράκης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, ενώ στην συνέχεια του προγράμματος ο Κώστας Καζαμιάκης, ανέλυσε την συνάντηση των δύο μεγάλων ανδρών «Θεοτοκόπουλου - Καζαντζάκη», την επίδραση που είχαν μεταξύ τους σαν προσωπικότητες που κατάγονταν από τον ίδιο ευλογημένο τόπο, την Κρήτη, καθώς και την επιθυμία του Καζαντζάκη να επισκέπτεται συχνά τον Θεοτοκόπουλο στο εξωτερικό. Η Ασπασία Παπαδοπεράκη, η σπουδαία ελληνίδα γλύπτρια και συγγραφέας, έδωσε έμφαση στην παρουσίαση του Κορνάρου, αναφέροντας ότι τέτοιες μέρες η αναφορά στο γνωστό έργο «Ερωτόκριτος» οδηγεί σε ανώτερα επίπεδα, ανθρώπινες αξίες και λειτουργίες, όπως είναι η εγκράτεια, η πρόληψη, η υγεία, η ατομική ελευθερία κ.α
Την προσπάθεια του Κ. Καζαμιάκη και της Ασπ. Παπαδοπεράκη συνόδεψε η αοιδός Αθηνά Καραταράκη, η οποία μάγεψε το κοινό με τις μελωδίες και τους ήχους της φωνής της σε ακαπέλα εκτελέσεις, ενώ έκανε ως άλλη Θούρεια απαγγελία -αφήγηση σε αποσπάσματα του Ερωτόκριτου.
Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης έδωσε τιμητική πλακέτα στην Ασπ. Παπαδοπεράκη και της ευχήθηκε να συνεχίσει να δημιουργεί γλυπτά που αποτελούν πραγματικό στολίδι σε κεντρικά σημεία της Κρήτης, της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Παράλληλα βράβευσε και τον Κοσταρικανό γλύπτη, ULISES JIMENEZ OMBREGON για την συμμετοχή του στο συμπόσιο γλυπτικής που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Φόδελε.
Η βραδιά συνεχίστηκε με τον μουσικό Γιώργο Μαρινάκη, ο οποίος παρουσίασε δέκα κομμάτια δικής του σύνθεσης, στους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής του μεγάλου Κρητικού Ζωγράφου, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου με την συνοδεία του Δημήτρη Κλείδα και της Ελένης Κοττάκη στο τραγούδι και της Αλεξάνδρας Καμινιώτη στο φλάουτο και έκλεισε με την θεατρική παράσταση «Στους δρόμους του Θεοτοκόπουλου» του μουσικού σχήματος «Αναπνοή» της Έυας Κουτσογιάννη με τη συνοδεία λύρας από τον Δημήτρη Στεφανάκη και αφήγησης του ηθοποιού Νίκου Αβραμάκη.
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει


 

Χάρτης περιοχής

Χάρτης Γαζίου
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Οδηγός του Πολίτη
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μαλεβιζίου 2015-2017
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
ΑΜΕΑ
Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας
ΚΟΣΕ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ενημέρωση για Αγροτικά Θέματα
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Αναζήτηση

Διαύγεια
Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου
Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δ.Ο.Κ.Α.Π.Π.Α.Μ.
Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.
Δ.Ε.Υ.Α. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Δημοσιότητα ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Σύμφωνο των Δημάρχων
linkedTourism
ΚΕΠ
Funding
INTERMEDIA