Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάδειξης της Ενετικής Ασβεστοκαμίνου στο Παλαιόκαστρο – Έτοιμη και η μελέτη ανάδειξης του Ενετικού Φρουρίου
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάδειξης της Ενετικής Ασβεστοκαμίνου στο Παλαιόκαστρο – Έτοιμη και η μελέτη ανάδειξης του Ενετικού Φρουρίου PDF Εκτύπωση
Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013
Παραδόθηκε στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πανέμορφης παραλίας του Παλαιοκάστρου, η Ενετική Ασβεστοκάμινος που βρίσκεται δίπλα στο ομώνυμο κάστρο. Στο σημαντικότατο αυτό μνημείο, που είναι το μοναδικό σωζόμενο σε καλή κατάσταση σε ολόκληρη την Κρήτη, η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου χρηματοδότησε την ολοκλήρωση των εργασιών, που είχε ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια η αρμόδια 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο. Ήδη από τον πρώτο χρόνο της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής, ο δήμος Μαλεβιζίου μετά από αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοκάστρου, ανέλαβε εξολοκλήρου τη χρηματοδότηση των εργασιών αποπεράτωσης της αποκατάστασης του μνημείου. Στο πλαίσιο αυτό, το μνημείο στεγάστηκε με μεταλλική κατασκευή που το προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες και τοποθετήθηκε προστατευτικό μεταλλικό κιγκλίδωμα στη θύρα, το οποίο αποτρέπει την αλόγιστη είσοδο στο μνημείο. Τις τελευταίες ημέρες αποπερατώθηκε και το λίθινο στηθαίο περιμετρικά της ασβεστοκαμίνου, το οποίο αναδεικνύει και εξαίρει το αρχαίο μνημείο, προστατεύοντάς το ταυτόχρονα από τα όμβρια ύδατα του παρακείμενου ρέματος.
Όλες οι εργασίες, οι οποίες βασίζονται στις εγκεκριμένες από το Υπουργείο προδιαγραφές, εποπτεύθηκαν από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία, ενώ το σύνολο των εργασιών χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους του δήμου Μαλεβιζίου και της Μονομετοχικής Ανώνυμης Εταιρείας του Δήμου Μαλεβιζίου (ΜΑΕΔΗΜ), που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των παραλιών του δήμου.
Το σπουδαίο μνημείο επισκέφτηκε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Μ. Σαμόλη και Χ. Κουτσογιάννη, τον πρόεδρο της Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ. Μ. Παπαδομανωλάκης, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κ. Μαρκάκη καθώς και τον αρχαιολόγο του δήμου Γ. Τζωράκη και σε δηλώσεις του τόνισε τη σημασία του συγκεκριμένου έργου για την ευρύτερη περιοχή, ενώ μίλησε και για τα σχέδια της συνολικής πολιτισμικής ανάπτυξης του Παλαιοκάστρου: «Η παρέμβασή μας στην ενετική Ασβεστοκάμινο, αποτελεί μέρος του προγράμματος που εφαρμόζουμε για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Ειδικά για το Παλαιόκαστρο, μετά την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών, σειρά έχει η ανάδειξη του σπουδαίου ομώνυμου Φρουρίου που δεσπόζει στην περιοχή και το οποίο πρόκειται να αλλάξει ριζικά όψη. Έχουμε ήδη στα χέρια μας τη συνολική μελέτη συντήρησης και ανάδειξής του την οποία χρηματοδοτήσαμε ως δήμος και η οποία θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες για έγκριση στην αρχαιολογική υπηρεσία. Μετά και την εξασφάλιση των σχετικών εγκρίσεων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, θα ξεκινήσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού την αναζήτηση χρηματοδοτικού προγράμματος για το μεγάλο αυτό πολιτιστικό έργο του δήμου μας.
Το ενετικό Φρούριο του Παλαιοκάστρου, αναπόσπαστο μέρος του οποίου αποτελεί και η ασβεστοκάμινος, θα αποκατασταθεί πλήρως και φιλοδοξούμε να μετατραπεί σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς - τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης, αποτελώντας ταυτόχρονα πόλο έλξης για ολόκληρη την περιοχή του δήμου μας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου του Παλαιόκαστρου κ. Κώστα Μαρκάκη για την ουσιαστική βοήθειά του, καθώς επίσης και την υπεύθυνη αρχαιολόγο της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ελένη Κανάκη, για την άψογη συνεργασία μας».
Η Ενετική Ασβεστοκάμινος του Παλαιόκαστρου
Η Ενετική Ασβεστοκάμινος βρίσκεται στην παραλία του οικισμού Παλαιοκάστρου, κάτω ακριβώς από το λόφο που καταλαμβάνεται από το εντυπωσιακό Ενετικό φρούριο.
Η σημασία του μνημείου έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί σπάνιο δείγμα βιοτεχνικού κτηρίου της εποχής της Βενετοκρατίας, η οποία είναι γνωστή κυρίως από την οχυρωματική της αρχιτεκτονική και τη ναοδομία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ασβεστοκάμινος απεικονίζεται, με την ίδια ακριβώς μορφή, σε χάρτη του Basilikata του 1618.
Κατά τα προηγούμενα χρόνια, η αρμόδια 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε την αναστήλωση του μνημείου, το οποίο ταυτόχρονα, μετά από πολύχρονες προσπάθειες του οικείου Πολιτιστικού Συλλόγου, απελευθερώθηκε από τις γύρω αυθαίρετες κατασκευές.
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει

 

 

Χάρτης περιοχής

Χάρτης Γαζίου
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Οδηγός του Πολίτη
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μαλεβιζίου 2015-2017
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
ΑΜΕΑ
Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας
ΚΟΣΕ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ενημέρωση για Αγροτικά Θέματα
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Αναζήτηση

Διαύγεια
Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου
Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δ.Ο.Κ.Α.Π.Π.Α.Μ.
Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.
Δ.Ε.Υ.Α. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Δημοσιότητα ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Σύμφωνο των Δημάρχων
linkedTourism
ΚΕΠ
Funding
INTERMEDIA