Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Πολύτιμο αρχειακό υλικό για την Κρητική Πολιτεία απέκτησε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου
Πολύτιμο αρχειακό υλικό για την Κρητική Πολιτεία απέκτησε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου PDF Εκτύπωση
Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013
Μόνο ως πολύτιμα μπορούν να χαρακτηριστούν τα νέα αποκτήματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαλεβιζίου, το περιεχόμενο της οποίας εμπλουτίστηκε με νέους τόμους, που αποτελούν πραγματικούς θησαυρούς για τους ερευνητές της σύγχρονης Κρητικής ιστορίας. Πρόκειται για ένα μεγάλο αρχείο τευχών από το «Φύλλο της Εφημερίδας της Κρητικής Πολιτείας» που, ως γνωστόν, αποτέλεσε το επίσημο δημοσιογραφικό όργανο του βραχύβιου καθεστώτος της Κρητικής αυτονομίας (1898-1913).
Συγκεκριμένα αγοράστηκαν 440 τεύχη από το «Φύλλο της Εφημερίδας της Κρητικής Πολιτείας» που εκτείνονται σε 3000 περίπου σελίδες, δεμένες σε πολυσέλιδους και δερματόδετους τόμους, τα οποία βρίσκονταν στα χέρια συλλέκτη παλαιών βιβλίων.
Τα εν λόγω τεύχη αφορούν στην περίοδο από τον Οκτώβριο του 1909 έως το Δεκέμβριο του 1911 και αποτελούν ένα εξαιρετικό αρχείο των επίσημων νομοθετικών πράξεων, των δικαστικών αποφάσεων και του συνόλου των διοικητικών πράξεων, όλων των φορέων, των υπηρεσιών και των δήμων και κοινοτήτων της Κρητικής Πολιτείας. Δεν παραλείπεται ωστόσο και η κύρια ειδησεογραφία της εποχής, σε βαθμό που καθιστά την «Εφημερίδα» απαραίτητο εργαλείο για την παρακολούθηση του συνόλου σχεδόν των γεγονότων της συγκεκριμένης περιόδου. Το γεγονός μάλιστα ότι η σειρά των τευχών της Εφημερίδας είναι απολύτως πλήρης και σε άριστη κατάσταση, επαυξάνει την αξία του αποκτηθέντος από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη αρχείου.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, υπογράμμισε τη σημασία της απόκτησης του αρχείου το οποίο είναι δυσεύρετο καθώς δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο και τόνισε: «Το αρχείο αυτό θα αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα για τους αναγνώστες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαλεβιζίου. Εναρμονίζεται πλήρως με το σύνολο των ήδη αποκτηθέντων βιβλίων, που έχουν ως αντικείμενο την ιστορία της Κρητικής Πολιτείας, ειδικά δε με όσα προέρχονται από την δωρεά της βιβλιοθήκης του αείμνηστου Μανόλη Δουλγεράκη».
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
 

Χάρτης περιοχής

Χάρτης Γαζίου
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Οδηγός του Πολίτη
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μαλεβιζίου 2015-2017
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
ΑΜΕΑ
Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας
ΚΟΣΕ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ενημέρωση για Αγροτικά Θέματα
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Αναζήτηση

Διαύγεια
Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου
Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δ.Ο.Κ.Α.Π.Π.Α.Μ.
Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.
Δ.Ε.Υ.Α. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Δημοσιότητα ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Σύμφωνο των Δημάρχων
linkedTourism
ΚΕΠ
Funding
INTERMEDIA