Αρχική Δημοτική Ενότητα Γαζίου Παρουσίαση Δήμου Σύντομη Παρουσίαση Δήμου Γαζίου
Σύντομη Παρουσίαση Δήμου Γαζίου PDF Εκτύπωση

O Δήμος Γαζίου όπως λειτουργεί από 1-1-99 αποτελείται από τη συνένωση των πρώην Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Δήμου Γαζίου, κοινότητα Αχλάδας, κοινότητα Ροδιάς, κοινότητα Φόδελε και εκτείνεται ως τα όρια του Νομού Ρεθύμνου. Στον Δήμο Γαζίου συμπεριλαμβάνεται και η πρώην κοινότητα των Καλεσσών, η οποία ενσωματώθηκε το 1994 με εθελούσια συνένωση με την κοινότητα Γαζίου για να δημιουργηθεί δήμος.

Σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ το 2001 ο Δήμος Γαζίου εμφανίζει ποσοστιαία αύξηση 67,11% με συνολικό πληθυσμό 13.571, γεγονός που τον κατατάσσει δεύτερο πληθυσμιακά δήμο στο νομό Ηρακλείου, μετά το δήμο Ηρακλείου. Χαρακτηριστική είναι επίσης η αύξηση κατά 3.500, των νέων δημοτών τα τελευταία τρία (3) χρόνια. Η αύξηση του πληθυσμού κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών κλιμακώνεται λόγω του τουρισμού περισσότερο και ανέρχεται στους 50.000 κατοίκους.

Ο Δήμος εξελίσσεται σ' ένα από τους κύριους οικιστικούς πόλους του πολεοδομικού συγκροτήματος Ηρακλείου για κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, γεγονός που επιβάλει την άμεση επίλυση των προβλημάτων πολεοδόμησης προκειμένου να αποφευχθεί η υποβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με φαινόμενα αυθαιρεσίας μη αντιστρέψιμα. Όσον αφορά τις παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων του καθαρά αγροτικές δραστηριότητες, συνυπάρχουν με βιοτεχνικές και τουριστικές.

Αν και ο γεωργικός - κτηνοτροφικός τομέας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει φθίνουσα πορεία εξακολουθεί να απασχολεί (εποχιακά ή κατ' αποκλειστικότητα) μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Ως περιοχή αλίευσης θεωρείται από τους πλέον ενεργούς ψαρότοπους της Κρήτης και εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση της κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στη Ροδιά, θα ενισχύσει τις αλιευτικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Η σημασία του δευτερογενή τομέα στην περιοχή είναι μικρή και εντοπίζεται κυρίως στη μεταποίηση των προϊόντων του πρωτογενή τομέα και στο κλάδο των κατασκευών (ξύλινων και μεταλλικών)για οικοδομική χρήση.

Ο τουρισμός αποτελεί την πρώτη πλουτοπαραγωγική πηγή των κατοίκων λόγω της ύπαρξης μεγάλου αριθμού ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων. Στα διοικητικά όρια του Δήμου δραστηριοποιούνται 27 ξενοδοχειακές μονάδες με σύνολο κλινών 8.333 και 187 μονάδες ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων με δυναμικότητα 4.469 κλινών. Υπάρχουν ακόμα 303 επιχειρήσεις σε άμεση σχέση με τον τουρισμό (καταστήματα τουριστικών ειδών, εστιατόρια, τουριστικά γραφεία, κλπ). Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το 70,6% των διαθέσιμων κλινών της περιοχής, ανήκουν σε ξενοδοχειακές μονάδες Α' και Β΄ τάξης, δηλαδή η περιοχή προσελκύει τουρίστες υψηλής εισοδηματικής στάθμης, με τα ανάλογα γι' αυτήν οικονομικά αποτελέσματα.

Εκτός από τη διαδεδομένη μορφή του οικογενειακού θαλάσσιου τουρισμού, ιδιαίτερη ανάπτυξη γνωρίζουν στο Δήμο μας ο συνεδριακός και ο εκθεσιακός τουρισμός, λόγω της ύπαρξης των κατάλληλων υποδομών στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Επίσης, προσπάθειες γίνονται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού (αγροτοτουρισμού, του αθλητικού τουρισμού (Ναυταθλητισμός) καθώς και του περιβαλλοντικού - φυσιολατρικού τουρισμού (Φαράγγι και Υγρότοπος Αλμυρού).

 

Ποσοστιαία Αύξηση Πληθυσμού Δήμου Γαζιού

Περιοχές Πληθυσμός Απογραφής Ποσοστιαία
Αύξηση %
1991 2001
Έδρα Δήμου - Γάζι 5.210 9.629 84,82%
Δημ. Διαμ. Ροδιάς 1.066 1.319 23,73%
Δημ. Διαμ. Αχλάδας 523 1.077 105,93%
Δημ. Διαμ. Καλεσιών 799 901 12,77%
Δημ. Διαμ. Φόδελε 535 645 20,56%
Σύνολο 8.133 13.571 67,11%

 

 

Χάρτης περιοχής

Χάρτης Γαζίου
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Οδηγός του Πολίτη
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μαλεβιζίου 2015-2017
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
ΑΜΕΑ
Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας
ΚΟΣΕ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ενημέρωση για Αγροτικά Θέματα
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Αναζήτηση

Διαύγεια
Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου
Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δ.Ο.Κ.Α.Π.Π.Α.Μ.
Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.
Δ.Ε.Υ.Α. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Δημοσιότητα ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Σύμφωνο των Δημάρχων
linkedTourism
ΚΕΠ
Funding
INTERMEDIA