Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Ένα βήμα πιο κοντά το Καταδυτικό Πάρκο Μονοναύτη
Ένα βήμα πιο κοντά το Καταδυτικό Πάρκο Μονοναύτη PDF Εκτύπωση
Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2018
Ολοκληρώθηκε και οδεύει προς έγκριση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το καταδυτικό πάρκο του Μονοναύτη, μια συνεργασία του Δήμου Μαλεβιζίου με τον Δήμο Χερσονήσου, το Επιμελητήριο Ηρακλείου και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, με στόχο την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στον τόπο μας.

Σύμφωνα με την μελέτη, το καταδυτικό πάρκο του Μονοναύτη θα καλύπτει μια έκταση 50 περίπου στρεμμάτων και σε αυτό θα τοποθετηθούν δυο ενδιαιτήματα που θα κατασκευαστούν από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Τα ενδιαιτήματα αυτά θα προσομοιάζουν τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, ενώ θα ενισχύσουν και την βιοποικιλότητα, αφού θα λειτουργήσουν και ως σημεία παραμονής και αναπαραγωγής ψαριών.
Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό στο Μαλεβίζι, με στόχο την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, ενός τομέα με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, η συγκεκριμένη μορφή εναλλακτικού τουρισμού προσελκύει άτομα υψηλού οικονομικού επιπέδου, αριθμώντας περισσότερους από 25 εκ. τουρίστες παγκοσμίως (πιστοποιημένοι αυτοδύτες) 4 εκ. εκ των οποίων είναι Ευρωπαίοι. Οι διεθνείς μελέτες που έχουν γίνει, δείχνουν πως οι ερασιτέχνες δύτες είναι άνθρωποι υψηλού επιπέδου που σέβονται το φυσικό περιβάλλον και δεν διστάζουν να ταξιδεύουν σε μακρινούς προορισμούς, πραγματοποιώντας πολυήμερες διαμονές καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η Κρήτη, μπορεί να συγκροτήσει έναν ιδιαίτερα αξιόλογο πόλο καταδυτικού τουρισμού, καθώς διαθέτει σπάνιο φυσικό θαλάσσιο περιβάλλον και ενδιαφέροντες βυθούς, γεμάτους υφάλους, σπήλαια, ναυάγια αλλά και ένα πλήθος βραχονησίδων.

Για την ωρίμανση του έργου, έχουν ολοκληρωθεί και οι έλεγχοι της περιοχής από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων χωρίς να εντοπιστούν αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς και η μελέτη σκοπιμότητας, ενώ ακολουθούν η οικονομοτεχνική μελέτη, η θέσπιση του κανονισμού ασφαλείας και το χωροταξικό της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Η δημιουργία καταδυτικού πάρκου στα παράλια του Μαλεβιζίου, αποτελούσε στόχο της Δημοτικής μας Αρχής. Είναι ένας φιλόδοξος και δύσκολα υλοποιήσιμος στόχος, με την συνεργασία μας όμως με τον Δήμο Χερσονήσου, το Επιμελητήριο Ηρακλείου και το ΕΛΚΕΘΕ, καταφέραμε να προχωρήσουμε ένα ακόμα βήμα μπροστά και να φέρουμε αυτό το έργο πιο κοντά στην υλοποίησή του. Τα οφέλη από την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στον τόπο μας είναι πολλά και πολύπλευρα. Το Μαλεβίζι με τα δεκάδες χιλιόμετρα παραλιών που διαθέτει, αποτελεί ιδανικό σημείο και αισιοδοξώ ότι με αυτή την αναπτυξιακή προοπτική, μόνο οφέλη θα αποκομίσει η τοπική κοινωνία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Επιμελητήριο Ηρακλείου, τον Δήμο Χερσονήσου και το ΕΛΚΕΘΕ για τη συνεργασία μας και να συγχαρώ τους συνεργάτες μου που έχουν επωμιστεί και παρακολουθούν στενά όλα τα στάδια του έργου, την Πρόεδρο της ΜΑΕΔΗΜ Εύη Αποστολάκη και τον μέλος του συμβουλίου της Τ.Κ. Αχλάδας Γιώργο Τσαγκαράκη. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, με στόχο το ιδανικότερο αποτέλεσμα!».

Πατήστε την εικόνα να ανοίξει

 

 

Χάρτης περιοχής

Χάρτης Γαζίου
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Οδηγός του Πολίτη
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μαλεβιζίου 2015-2017
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
ΑΜΕΑ
Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας
ΚΟΣΕ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ενημέρωση για Αγροτικά Θέματα
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Αναζήτηση

Διαύγεια
Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου
Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δ.Ο.Κ.Α.Π.Π.Α.Μ.
Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.
Δ.Ε.Υ.Α. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Δημοσιότητα ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Σύμφωνο των Δημάρχων
linkedTourism
ΚΕΠ
Funding
INTERMEDIA